17 Kasım 2016

110. Arrival


2011'den beri çektiği Incendies, Prisoners ve Sicario gibi filmleriyle hep "yılın en iyileri" listeme girmeyi başaran Denis Villeneuve bir kez daha şaşırtıyor. Kanadalı yönetmen bu çok özel bilimkurgu ile çıtayı daha da yükseltiyor. Önce konu diyelim: Uzaylılar 12 gemi ile dünyada belirip, farklı coğrafyalarda konumlanır. İnsanlar bunun bir işgal mi, yoksa barışçıl bir ilk temas mı olduğunu bilemez. Amerikan ordusu tarafından göreve çağrılan dilbilimci Dr. Louise Banks uzaylılar ile iletişim kurmaya ve sırlarını çözmeye çalışır. 

Uzaylı istilası deyince sakın "Independence Day" tarzı bir şey beklemeyin. Bu filmde lazer silahları, gökyüzü savaşları veya büyük patlamalar yok. Oldukça da yavaş ilerleyen bir film Arrival. Hatta ara olduğunda "eh görüntüler filan güzel de, öyle ekstra bir tarafı da yokmuş canım" diyenleriniz bile çıkabilir. Ama dikkatle izlemeye devam edin lütfen. Son çeyreğe girerken, film öyle bir ifşaatta bulunuyor ki, birdenbire baştan beri izlediğiniz herşey farklı bir anlam kazanıyor.  Seyir zevkinizi bozmamak için senaryodaki bu çok önemli dönemeç ile ilgili hiç ipucu vermeyeyim; bu sırrı bir seyirci olarak keşfetmek başlı başına özel bir deneyim çünkü. Yönetmen Denis Villeneuve filmde hafıza, sevgi, iletişim ve zaman boyutu arasında daha önce benzerini pek görmediğimiz görsel bir bağ kuruyor. Film sona erdiğinde, bu son derece hüzünlü ama aynı zamanda tuhaf şekilde umut dolu hikayeyi sindirmeye çalışırken bir süre koltuğunuzdan kalkamayacaksınız. Arrival uzaylıları anlatıyor gibi görünse de, aslında uzaylıları kullanarak insanı, sevgiyi ve yaşanan anların değerini anlatan bir film. 

Macera ve aksiyondan ziyade düşünsel yanı ağır basan bilimkurgu filmlerini sevenler ‘Arrival’ı kaçırmasın. Bilimkurgu sinemasının en özgün ve nitelikli örneklerinden biri ile karşı karşıyayız.


Arrival (2016) on IMDb


Benim Notum: 9 / 10

1 yorum:

  1. Uzaylılar biraz mantığıma uymadı. Dilbilimci bakış açısıyla geleceğe yeni bir bakış açısı kazandık. Gizemli, yavaş ilerleyen bir film. Bilim kurgu severlere yeni tartışma konuları açacak.

    YanıtlaSil